Het wassende water

NCRV herhaalt succesvolle tv-serie uit 1986 

De tijd van Herman de Man is voorbij, maar in de televisieserie Het wassende water leeft de naam van de vooroorlogse schrijver nog voort. Vanaf deze week herhaalt de NCRV dit oer-Hollandse drama. ‘We wilden iets moois maken - en dat is, geloof ik, gelukt’, zegt hoofdrolspeler Thom Hoffman.

Herman de Man? De dames achter de balie van de VVV in Oudewater worden niet koud of heet als zijn naam valt. Ze kennen De Man, dat zeker. Maar welke bezoeker vraagt nu nog naar deze vooroorlogse schrijver van streekromans? Hoeveel toeristen zitten nog te wachten op een literaire wandeling door het Zuid-Hollandse stadje waar hij een aantal jaren woonde? Niet veel, blijkens de vergeelde stenciltjes in het schap.

“Herman de Man, dat is toch iets van vorige generaties”, zo klinkt het. Niet voor niets is anderhalf jaar geleden de vereniging met zijn naam opgeheven. De meeste boeken van De Man zijn alleen nog in bibliotheek of antiquariaat te vinden. Alleen De barre winter van negentig kan de boekhandel nog bestellen. Het wassende water, toch zijn beroemdste boek, is vooralsnog bij de 29e druk blijven steken.

LEVEN VOL TRAGIEK
Tegenover de Heksenwaag, verscholen achter marktkraampjes, staat het monument ter ere van de schrijver (1898-1946). Het is een bronzen beeldengroep van ouders en drie kinderen op een bankje, zomaar een boerengezin. Het beeld staat voor de mensen die De Man in zijn boeken portretteerde. Hij was ‘een zoeker naar het hart van mensen die in het hart van Holland leven’.

Die zoeker vond na een heftig leven vol tragiek – zijn vrouw en vier van zijn kinderen werden vergast in Auschwitz, zelf kwam hij om bij een vliegtuigongeval – ook zijn graf in Oudewater. De harkende medewerker van de rooms-katholieke begraafplaats weet niet precies waar de schrijver ligt, maar meldt wel dat het graf ‘best een opvallend ding’ is. Na enig zoeken blijkt De Man in graf B.12 te liggen, wachtend tot ‘we met onze lieve moeder, broertjes en zusjes samen verenigd zullen zijn in het hemelse Jerusalem’.

Herman de Man was van joodse komaf. Zijn eigenlijke naam was Salomon Herman Hamburger. In zijn jonge jaren koesterde hij antimilitaristische en anarchistische sympathieën, die hij twee keer met gevangenisstraf moest bekopen. In 1927 werd hij rooms-katholiek, maar de band met het jodendom bleef. “Ik ben een jood”, schreef hij in 1933. “Nimmer ben ik mij dat wezenlijker bewust geweest dan sinds God mij de genade van het Doopsel deed deelachtig worden.”

HOLLANDSE POLDERSFEER
Door zijn achtergrond was De Man in de calvinistische Lopikerwaard, waar veel van zijn boeken zich afspelen, een buitenstaander. Vanuit die positie legde hij een wereld vast die inmiddels grotendeels verdwenen is. Hij schetste volgens zijn biograaf Gé Vaartjes ‘de karakteristieke Hollandse poldersfeer met zijn verbeten, sombere calvinistische bewoners. De stugge boeren, die zich bewust zijn van hun zonden en zich iedere levensvreugde willen ontzeggen. Hun zonen, die in strijd gewikkeld zijn met hun lagere instincten.’

In Het wassende water is de drukkende, calvinistische sfeer gekoppeld aan een ander oer-Hollands thema: de eeuwige strijd tegen het water. Het boek met zijn lange zinnen vol dialect mag dan nauwelijks meer gelezen worden, de inhoud ervan leeft voort in de televisieserie die de NCRV in 1986 uitzond. Ruim zes miljoen kijkers keken daar destijds geboeid naar.

Het succes zal met die Hollandse thematiek te maken hebben, maar niet minder met de kwaliteit van de serie, waarin een jonge Thom Hoffman een van de hoofdrollen speelt. “We wilden echt iets heel moois maken, op film, met prachtige dialogen”, zei hij onlangs in het NCRV-radioprogramma Plein 5. “Het ging de NCRV niet om scoren, zoals tegenwoordig vaak het geval is op televisie. Het ging gewoon om iets moois – en dat is, geloof ik, gelukt.”

BIJBELTEKSTEN OP DE LOER
Thom Hoffman speelt in de serie Gieljan Beijen, ‘een heel lastige oudste zoon die voorbestemd is om zijn vader op te volgen als heemraad’. Een opstandige jongen, die het aan de stok heeft met zijn moeder, zijn broer en de rest van zijn omgeving. “Een van de hoofdlijnen in het verhaal is de vraag: kan die zoon getemd worden?”

Het verhaal speelt zich af in een wereld waar, zoals dichter Gerrit Achterberg verwoordde, bijbelteksten op de loer liggen en godsdienst zwaar tegen de hanenbalken hangt. Het geloof in de God der wrake is er diepgeworteld. Hij is het die donder, storm en watersnood stuurt, als straf voor een verdorven mensheid. “Wij kenne weggespoeld worden as vlooien”, zegt een van de knechten in de eerste aflevering.

Net als Herman de Man worstelt Gieljan Beijen met het geloof in zo’n harde God. Aan het eind van de serie blijkt waartoe dat leidt. Als zijn jongere, brave broer Willem (Sjoerd Pleijsier) aan tafel uit het bijbelboek Openbaringen voorleest en aankondigt dat de laatste dag aanstaande is – ‘brandend als een oven’ – beaamt hun moeder (Kitty Courbois) dat met de strenge opmerking: “Het staat er”. Waarop de oudste zoon boos wegloopt en zegt: “God is liefde, dat staat er ook.”

Maar Het wassende water is meer dan een religieus conflict, benadrukt Hoffman. Het gaat ook over broedertwist, de botsing tussen generaties en de strijd tegen de elementen. Het zijn herkenbare, tijdloze thema’s. “Het wassende water staat ook voor de emoties die bij al die mensen door hun harten gieren.”

PROTESTANTS MACHTSVERTOON
“Ik vond het een zware film”, zegt Jan Kromwijk uit Cabauw. Hij is eigenaar van de boerderij die in de film wordt gebruikt als Hoeve Steyn, waar Gieljan en zijn vrouw Aaichie neerstrijken. “Cabauw is een katholieke gemeenschap; er is hier vrij veel ruimte. Het protestantse machtsvertoon, de traditie van moeders wil is wet – ja, dat viel me zwaar.”

Negen maanden had hij ‘filmvolk’ over de vloer. Kromwijk vond het ‘echt een verrijking’. Met liefde werkte hij mee aan het terugbrengen van zijn boerderij in de stijl van 1900. Die sfeer heerst er nu nog steeds. Dat is wel anders bij de boerderij die dienst deed als ‘hoofdboerderij’ Watersnoodt, zegt hij met gevoel voor reclame. Die boerderij bij Bergambacht ‘is helemaal gerenoveerd en nauwelijks meer herkenbaar’.

In de eerste jaren na uitzending van Het wassende water reden er geregeld nieuwsgierigen langs de zacht slingerende Lopikerwetering, maar die tijd is inmiddels wel voorbij. “Al ken ik een paar gasten die elk jaar nog even langsfietsen.”

Zo heeft ook Theo Pollemans uit Oudewater het tegenwoordig een stuk rustiger. Sinds de jaren zeventig trok hij, als oprichter van de ter ziele gegane Vereniging Herman de Man, met dia’s door het land om over de schrijver te vertellen. “Ik krijg nauwelijks aanvragen meer. Misschien is De Man toch wat tijdgebonden geweest, al heeft hij het als vooroorlogse schrijver nog heel lang volgehouden.” Maar wie weet, klinkt het hoopvol in zijn stem, waar de herhaling van Het wassende water nog eens toe kan leiden…

Kijk voor meer informatie op de site van Het wassende water

Tekst: Bert van der Kruk

NCRV-Gids 17-23 januari 2009